Search
Close this search box.

Uitdagingen voor juridische analisten: praktische tips

Uitdagingen voor juridische analysten
In de dynamische en streng gereguleerde wereld van vandaag spelen juridische analisten een cruciale rol bij het waarborgen van naleving binnen organisaties. Naarmate wet- en regelgeving steeds complexer wordt, neemt ook de uitdaging voor deze professionals toe om juridische kaders te interpreteren, te consolideren en toe te passen. Hun werk is essentieel, maar vaak ook overweldigend, omdat ze moeten zorgen dat wetten correct worden toegepast zonder dat er hiaten in de naleving ontstaan. In dit artikel geven we juridische analisten praktische strategieën om de complexiteit van hun werk beter te beheersen en succesvol te zijn in hun vakgebied.

Uitdaging 1: Complexiteit en afhankelijkheid van regelgeving

De hoeveelheid nieuwe wet- en regelgeving kan overweldigend zijn voor iedereen, maar zeker voor juridische analisten die up-to-date moeten blijven met veranderingen in verschillende sectoren en jurisdicties. Dit maakt het lastig om uniforme nalevingsstrategieën te ontwikkelen. Regelgeving wordt bovendien steeds ingewikkelder, met regionale, nationale en internationale lagen die met elkaar verweven zijn. Juridische analisten hebben de taak om deze voortdurend veranderende wetten te interpreteren, die vaak meerdere industrieën raken.
Bijvoorbeeld, in het begin van de jaren 70, toen de Europese Economische Gemeenschap (EEG) nog relatief nieuw was, bevatte het Publicatieblad van de EU ongeveer 10.000 pagina’s aan wetgevingshandelingen per jaar. In 2020 was het aantal gepubliceerde pagina’s per jaar gestegen tot meer dan 60.000.1
Complexiteit en afhankelijkheid van regelgeving
complexe regelgeving
Strategie:

Het maken van uitgebreide compliancemodellen kan helpen om deze complexiteiten te doorgronden. Met deze visuele hulpmiddelen kunnen juridische teams de onderlinge verbanden tussen verschillende regels inzichtelijk maken en waarborgen dat alle gebieden worden afgedekt. Regelmatig bijwerken van deze modellen met nieuwe wetgeving vermindert het risico op nalevingsfouten.

Uitdaging 2: Geen uniforme werkwijze voor het verwerken van regelgeving

Een van de grootste obstakels voor juridische analisten is het gebrek aan een gestandaardiseerde werkwijze voor het verwerken van regelgeving. Omdat iedereen op zijn eigen manier juridische kaders benadert, kan het lastig zijn om binnen teams of afdelingen consistente nalevingsstrategieën te waarborgen.
Geen uniforme werkwijze voor het verwerken van regelgeving
Strategie:

Het invoeren van gestandaardiseerde workflows of raamwerken binnen de organisatie kan deze inconsistenties oplossen. Door samen te werken aan best practices en interne trainingsprogramma’s op te zetten, kan het juridische team ervoor zorgen dat regelgeving op een uniforme manier wordt verwerkt. Dit vermindert fouten en bevordert een betere naleving.

Uitdaging 3: Moeite met het verzamelen en centraliseren van regelgeving

Juridische analisten besteden vaak veel tijd aan het verzamelen van regelgeving uit verschillende bronnen, zoals overheidswebsites, juridische databases of interne beleidsdocumenten. Het bijhouden van al deze verspreide informatie is niet alleen tijdrovend, maar kan ook leiden tot vertragingen en fouten in de naleving.
centraliseren van regelgeving
Strategie:

Overweeg om digitale tools in te zetten of een interne database op te zetten om alle regelgevende informatie te centraliseren. Een gecentraliseerd platform zorgt ervoor dat teamleden gemakkelijk toegang hebben tot de meest recente regelgeving, wat dubbele inspanningen voorkomt en verwarring of fouten minimaliseert.

Uitdaging 4: Beperkingen van bestaande tools en technologie

Veel juridische analisten maken nog steeds gebruik van algemene tools zoals Word of Excel voor complexe analyses. Hoewel deze nuttig zijn, zijn ze niet specifiek ontworpen voor juridisch werk, wat kan leiden tot frustraties zoals gegevensverlies of formatteerfouten. Bovendien missen veel standaard tools die worden gebruikt voor kennisbeheer vaak belangrijke functionaliteiten.
Beperkingen van bestaande tools en technologie
Strategie: Kijk naar gespecialiseerde juridische software die gericht is op regelgeving, documentbeheer en nalevingsmonitoring. Met deze tools kunnen repetitieve taken, zoals het opstellen van documenten, worden geautomatiseerd, zodat juridische analisten zich kunnen richten op complexere beslissingen.

Uitdaging 5: Trage communicatie en bureaucratie

Juridische analisten hebben vaak te maken met vertragingen door het aantal goedkeuringsstappen en de bureaucratische rompslomp. Wanneer meerdere belanghebbenden feedback moeten geven, kan dit leiden tot vertragingen en inefficiënties. Communicatiesilo’s maken het proces nog ingewikkelder, omdat teams niet altijd goed op elkaar zijn afgestemd.
Trage communicatie en bureaucratie

Strategie:

Het verbeteren van de communicatie door duidelijke kanalen op te zetten of samenwerkingshulpmiddelen te gebruiken kan veel van deze problemen verhelpen. Door cross-functionele teams te vormen en minder goedkeuringsstappen in te bouwen bij routinematige processen, kunnen juridische teams sneller werken en worden knelpunten in de workflow verminderd.

Conclusie

Hoewel deze uitdagingen soms ontmoedigend kunnen lijken, zijn ze zeker te overwinnen. Door strategieën te omarmen zoals compliancemodellen, gecentraliseerd gegevensbeheer, gestandaardiseerde workflows en RegTech-software, kunnen juridische analisten de obstakels waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd aanpakken. Regelgeving blijft evolueren, en om voorop te blijven lopen, moeten juridische professionals zich blijven aanpassen en openstaan voor innovatie.

Door deze praktische tips in te zetten, kunnen juridische analisten niet alleen beter omgaan met complexe regelgeving, maar ook echt uitblinken in hun vakgebied.

Zet complexe regelgeving om in concrete inzichten — versnel uw compliance met Be Informed!

sign up for updates

Don't go just yet!

Subscribe to get the RegTech insights designed to help you simplify your work.

Regtech insights